Veelgestelde vragen

Wat doen jullie tijdens de bevalling?

Tijdens de bevalling verlenen onze kraamverzorgenden de verloskundige assistentie. Al onze kraamverzorgenden zijn daarvoor speciaal opgeleid en worden regelmatig bijgeschoold en getraind. Na de geboorte dragen wij zorg voor de verzorging van moeder en kind.

Wat is een intake?

Wij vinden het belangrijk om kennis te maken met jou en je gezin. Voor de 32ste week van je zwangerschap komt één van onze kraamverzorgende bij je thuis voor het intakegesprek. Eventuele vragen en wensen kunnen tijdens dit gesprek aan bod komen. Ter voorbereiding adviseren wij de folder over Veilig Slapen, Veilige Babyspullen en Rookvrij opgroeien goed door te nemen.

Wat wordt er zoal besproken tijdens zo’n intakegesprek?

  • kennismaking
  • informatie over Kraamzorg De Acht Zaligheden
  • jouw persoonlijke omstandigheden en wensen
  • de indicatiestelling, het aantal uren kraamzorg (LIP)
  • de taken van de kraamverzorgende
  • de arbocheck
  • mantelzorg
  • welke spullen je nodig hebt voor de bevalling en kraamweek (uitzetlijst).

Wij adviseren je om tijdens de zwangerschap onderstaande folders te lezen ter voorbereiding op het intakegesprek:

Wat doen jullie tijdens de kraamperiode?

Onze kraamverzorgende is er in de eerste plaats voor de zorg voor moeder en kind. Daarnaast geeft zij hulp en advies bij het geven van borstvoeding en/of flesvoeding. Ze zorgt ervoor dat moeder en baby de nodige rust krijgen. En geeft aandacht en zorg voor de overige gezinsleden. Ook verricht zij licht huishoudelijke taken.

Wat kost kraamzorg?

Voor iedereen geldt een wettelijk vastgestelde eigen bijdrage. De hoogte van de eigen bijdrage is € 4,40 per uur. Bij de meeste aanvullende verzekeringen wordt je eigen bijdrage (deels) vergoed. Informeer hierover bij je verzekeraar.

Wanneer moet ik bellen?

Bij een thuisbevalling

Wanneer de bevalling zich aankondigt, bel dan naar kantoor (06-13593604). Wij gaan dan de zorg die jullie wensen regelen. Het moment waarop het nodig is om de kraamverzorgende echt op te roepen, wordt bepaald door de verloskundige. Wanneer de kraamverzorgende ‘s nachts bij de bevalling assisteert, spreken jullie samen af hoe laat zij ’s ochtends weer terugkomt.

Bij een ziekenhuisbevalling

Bij een poliklinische bevalling in het ziekenhuis bel je wanneer de bevalling begint en vervolgens na de geboorte om af te spreken wanneer je de kraamverzorgende bij je thuis verwacht. Wanneer je poliklinisch gaat bevallen, is het verstandig dat je ruim voor de bevalling een tas met benodigde spullen klaar hebt staan.

Telefoonnummer

06-13593604

Zijn jullie gespecialiseerd in borstvoeding?

Jazeker! Onze visie is dat borstvoeding de beste start is voor een pasgeborene. Alle (a.s.) ouders krijgen op een professionele wijze informatie, zodat ze een bewuste keuze kunnen maken welke voeding zij aan hun baby geven. Mocht je toch liever voor flesvoeding gaan, dan zijn wij hier uiteraard ook goed bekend mee en kunnen je ook hier hulp en advies bij geven.

Wat is het Landelijk Indicatie Protocol (LIP)?

Het Landelijk Indicatie Protocol is een protocol waarmee de kraamzorgaanbieders, verloskundigen en verzekeraars in het hele land op dezelfde manier bepalen welke kraamzorg nodig is. Voor elke individuele situatie opnieuw. Zodat iedereen kan rekenen op kraamzorg op maat.

Welke kraamzorg voor jullie van toepassing is wordt zo objectief mogelijk bepaald met het Landelijk Indicatie Protocol Kraamzorg. Dat is de leidraad, waarmee de aard (de inhoud van de zorg) en de omvang (het aantal uren zorg) van de kraamzorg die nodig is, wordt beoordeeld.

Op drie momenten wordt gekeken welke kraamzorg er nodig is. Dit noemen we de indicatiestelling.

  1. Bij een zwangerschapsduur van uiterlijk 36 weken.

De kraamverzorgende die de intake verricht, beoordeelt de noodzakelijke inhoud van de zorg. Wat is er nodig voor de aanstaande kraamvrouw en haar gezin? Daarop wordt in eerste instantie het aantal te bieden uren kraamzorg vastgesteld. Maar niet alles is vóór de bevalling bekend. Daarom wordt ook op twee andere momenten gekeken welke zorg geboden moet worden.

  1. De dag van de bevalling.
  2. De derde of vierde dag na de bevalling.

Pas dan is immers helder wat moeder en kind echt nodig hebben. Je eigen verloskundige en kraamverzorgende doen samen deze tweede en derde indicatie. Als het nodig is, wordt de geboden zorg aangepast aan de nieuwe zorgvraag, i. Dit noemen we herindicatie. Dit kan betekenen dat je alsnog meer kraamzorguren krijgt, dan oorspronkelijk is toegezegd, maar minder kan ook voorkomen, namelijk als het voorgestelde pakket niet nodig blijkt.

Meer info vind je ook in de folder Landelijk Indicatie Protocol

Enthousiast geworden?!

Klik op de button hieronder en vul het formulier in. Dan nemen wij contact op om de aanvraag te bevestigen. Vervolgens sturen wij je het aanmeldformulier toe.

De Acht Zaligheden

088-1167979
kraamzorg@deachtzaligheden.nl

Medewerkerportal

Inloggen medewerkers